29 Ocak 2009 Perşembe

Doğrusu Shin Young Rok


Bursaspor, yeni transferi Güney Koreli Shin Youn Rok'u lisansını bu maça yetiştirememesinin ilginç bir hikayesi var. Güney Kore Futbol Federasyonu'na bu futbolcunun lisansı için başvuran Bursaspor, "Bu isimde bir futbolcu yok" cevabını alınca şok oldu. Ancak ilk başvuruda Rok'un isminin yanlış yazıldığı anlaşılınca problem çözüldü. Buna rağmen Kore'den transfer izninin gelmesi gecikince, Rok'un lisansı da dün geceye yetiştirilmedi.

Bunun haberi yapılırken futbolcunun isminin yanlış yazılması da apayrı bir komedi. Bütün haber doğru yazımla ilgili zaten, insan bir özen gösterir. Haftasonu izleyeceğiz kendisini diye seviniyorduk.

Free Throw Streak - Jose Calderon


Birkaç aydır Toronto maçlarının box score'larına ayrı bir merak, ayrı bir soru ile bakıyorum. "Acaba Calderon serbest atış kaçırdı mı?" Serisi 50 küsürlerdeyken farkettim bu üstüste serbest atış kaçırmamasını. Bir ara sakatlandı, seriye ara verdi doğal olarak, şimdi ise kaldığı yerden devam ediyor. Rekorun sahibi ise 1993 yılında ardarda attığı 97 atışla Minnesota Timberwolves'tan Michael Williams. Jose Calderon ise an itibariyle 86 atışta. Serisinin başlangıcı 11 Nisan'daki Houston maçına tekabül ediyor. İlk 4 ise şöyle.



Serisi 76'dayken ki bir videosunu ise aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
Calderon's Free Throw Streak

Bunlara ek olarak bugün NBA.com da John Schuhmann'ın bu seri hakkındaki bir yazısını gördüm. Serbest atışlar konusunda bazı ilginç istatistikler vermiş. Bazıları çok hoşuma gitti, eğer Calderon böyle devam ederse bazı rekorlarda bir süre sonra onun adını görebiliriz.
  • %90.4 - Mark Price'ın kariyer serbest atış yüzdesi. (En az 1200 serbest atış atan basketbolcular arasında). Ona en yakın isim %90 ile Steve Nash ve onu geçebilmesi için bundan sonraki 281 serbest atışını kaçırmadan sokması gerekiyor.
  • %95.8 - Bir sezonda ulaşılan en yüksek serbest atış yüzdesi. Bu alanda rekor üstteki listede de 4. sırada yer alan Calvin Murphy'e ait. (Sezonda en az 125 atış kullanan oyuncular arasında)
  • 0/11 - Bir maçta serbest atış isabeti sağlayamayan bir oyuncunun yaptığı en fazla deneme. Tahmin edilebilecek bir isim: Shaquille O'Neal.
  • 23/23 - Bir maçta kaçırmadan en fazla serbest atış atan isim ise 23 atışta 23 isabetle Dominique Wilkins.
İstatistiklerin ve tablonun kaynağı:
http://www.nba.com/2009/news/features/john_schuhmann/01/28/calderon_streak.numbers.game.20090128/index.html